Shinrin-yoku
Shinrin-yoku is een Japans woord dat letterlijk vertaald ‘bosbaden’ betekent. Het wordt ook wel forest bathing of forest therapy genoemd. Je neemt niet letterlijk een bad in het bos, maar je laat de natuur via je zintuigen je lichaam en geest binnenstromen. Zo dompel je je als het ware onder in de genezende atmosfeer van het bos. Dit activeert het zelfhelend vermogen van je lichaam en geest.
Shinrin-yoku is iets anders dan alleen een wandeling in het bos. Dat kan ook ontspannend zijn, maar daarbij is de natuur eerder een entourage. Zeker als je met anderen bent en in gesprek raakt, merk je allerlei moois in het bos vaak niet eens meer op. Bovendien ben je dan vooral ‘in je hoofd’.
Bij shinrin-yoku treed je heel bewust in contact met de natuur. Je vraagt het bos om je welkom te heten en je te beschermen op je pad. Het bos nodigt jou vervolgens uit om je tempo te verlagen en in het hier en nu te komen. Je ervaart een diepe ontspanning. Je komt ‘uit je hoofd’ en bij je innerlijke stilte. De natuur leidt je als vanzelf naar je eigen, ware natuur.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat shinrin-yoku bijzonder helende effecten heeft op lichaam en geest. Zo blijkt dat verschillende bomen en planten etherische stoffen produceren die het autonome zenuwstelsel activeren en zo voor een verlaging van de bloedruk zorgen. Dit geeft ook het immuunsysteem een boost. Inmiddels is ook bewezen dat het contact met de natuur het herstel van stress op spectaculaire manier bevordert. Je ervaart een diepe ‘ont-spanning’ en voelt je energieker. Wandelen in de natuur leidt ook tot verhoging van natural killer cells, die kankercellen opzoeken en vernietigen. Dat zou zelfs bijdragen aan langdurige bescherming tegen het ontwikkelen van kanker.
Wat houdt een bosbad in?
Tijdens een bosbad gaan we gedurende twee tot twee en half uur het bos in, individueel of in een groepje van maximum 6 personen. We leggen in die tijd nog geen 5 km af. Het doel is om te vertragen. Zo vallen er ook meer details op en merken we hoe verschrikkelijk hard we in ons dagelijks leven gaan.
Een bosbad bestaat uit een begin, een magisch midden en een afronding. Tijdens het begin kom je aan in het bos. Je maakt de overgang van het dagelijks leven naar de stilte en rust van het bos. In het magische midden ga je aan de slag met een aantal uitnodigingen om dichter bij jezelf te komen en contact te maken met je innerlijke wijsheid. Om af te ronden neem je door middel van thee de natuur in je op en bedank je het bos voor de gastvrijheid en de inzichten die je mocht ontvangen.
Waar gaan de bosbaden door?
We zijn voornamelijk actief in bossen in de (Antwerpse en Limburgse) Kempen. Op aanvraag zijn ander bossen bespreekbaar.
- Natuurgebied Gerheserheide (Ham – Leopoldsburg)
- Natuurgebied Gerhagen (Tessenderlo)
- Belse bossen (Geel)
- Averbode Bos en Heide (Averbode)

© Natascha Boudewijn
Het was een zeer fijne ervaring. Ik neem nóg dagelijks er dingen van mee als ik met mijn hond ga wandelen in het bos hier. Sinds ik het bosbaden bij jou gevolgd heb zie, voel, ruik en proef ik het bos nog intenser dan dat ik vroeger al deed. Dankjewel voor deze fijne ervaring. Ik ga zeker nog eens komen bosbaden, maar dan in een andere seizoen.
Het bosbad was voor mij een voortreffelijke, sterk verruimende ervaring, om nooit nog te vergeten. Ik heb er ENORM van genoten. Mijn wandelingen in het bos zullen nooit nog zijn zoals voorheen.