Mindfulness

De voorbije vijftien jaar heeft wetenschappelijk onderzoek overtuigend aangetoond dat mindfulness-trainingen daadwerkelijk helpen bij de aanpak en het voorkomen van stress, angst en depressie. Bovendien blijken deze gunstige effecten lang door te werken. Bij Chowa zetten we daarom in op twee waardevolle mindfulness-trainingen: Boost your mind en Mindfulness For Life. Als gediplomeerd mindfulnesscoach zal Didier jou bijstaan tijdens deze trainingen.

Boost your mind

Deze training is ontwikkeld door Inge De Leeuw en Katharina Müllen, in samenwerking met Jen Bertels en Edel Maex.

Het is een trainingsprogramma voor jongeren en jongvolwassenen, tussen 14 en 24 jaar, gebaseerd op de principes van mindfulness. Je traint je aandacht in het hier en nu te brengen op een vriendelijke, milde manier, zonder te oordelen. Het programma helpt jonge mensen om beter om te gaan met spanningen, concentratieproblemen, vermoeidheid, piekergedachten, intense emoties, fysieke ongemakken en je leert hoe je nog intenser kan genieten van de fijne dingen in je leven.

Via een mindfulness training leer je een andere houding aannemen ten aanzien van je gedachten en gevoelens. Je leert vaardigheden aan om initiële negatieve gevoelens en gedachten tijdig op te merken, je leert ze te observeren, erkennen, zonder er in mee te gaan. Het gevolg kan zijn dat de negatieve gedachten sneller voorbijgaan en je minder gaat piekeren.

Wat houdt de mindfulness training in?
De basis is het trainen van aandacht: we leren onze aandacht heel bewust te richten op wat zich aandient in het hier en nu via een aantal aandachts- of meditatieoefeningen. Acht wekelijkse sessies om de principes en praktijken van mindfulness te leren. Het programma loopt over 8 weken. Wekelijks kom je samen in een groep van 5 tot maximum 8 personen. De sessies duren 2 uur en omvatten naast meditatieoefeningen informatie over emotionele problemen, stresshantering, levenskwaliteit en een evenwichtige en gezonde levensstijl.

Mindfulness For Life

Mindfulness Based Cognitif Therapy for Life (MBCT-L) is ontwikkeld door het Oxford Mindfulness Centre en is transformerend.

De MBCT-L is een meer universeel programma waardoor zowel mensen met klachten alsook mensen zonder klachten gebruik kunnen maken van de transformerende kracht van cognitieve gedragstherapie en mindfulness beoefening.

Dit programma waarin cognitieve wetenschap en mindfulness samenkomen kan helpen rust te vinden in onze hectische wereld, het kan helpen je veerkracht te versterken en het kan helpen om je potentieel te realiseren en om op te bloeien.

De onderliggende mechanismen die ons tegenhouden om ons potentieel te realiseren zijn dezelfde mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van psychische klachten. De MBCT-L helpt mensen om een radicale verschuiving te maken in hun verhouding met gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Eigenlijk een verschuiving van onze ervaring van het leven. Door ruimte te maken voor je gedachten, emoties en fysieke gevoelens, verwerken we de lastige aspecten van het leven. Door stil te staan en ons te openen gaan we ook beter zien wat er aan de hand is en wat bij ons past.

Wat houdt deze mindfulness training in?

Om de mindfulness principes, vaardigheden en attitudes zo goed mogelijk te waarderen en echt te leren, en om voordeel te halen uit de beoefening, worden deelnemers aangemoedigd om zich te engageren voor:

  • Acht wekelijkse sessies om de principes en praktijken van mindfulness te leren in een groep
  • Een hele dag sessie die helpt om het leren samen te brengen
  • 30-45 minuten per dag thuis te oefenen (6 dagen per week), toegang tot audio-bestanden van begeleide oefeningen
  • Toepassing van mindful bewustzijn in het dagelijks leven en activiteiten, het in actie brengen van de vaardigheden geleerd in de lessen

Wat gebeurt er tijdens de sessies?

Het leren van de principes, de praktijk en de voordelen van meditatie met kern mindfulness oefeningen om de geest en het lichaam opnieuw te verbinden.

Ben je benieuwd naar wat mindfulness voor jou kan betekenen?